Stakeholder bijeenkomst 1: Internationaal aalbeheer

De eerste bijeenkomst in het project ‘Kennisplatform Aal’ vond plaats in Ede, in  het Akoesticum, op de beoogde locatie van het World Food Centre. Wetenschappers, NGO’s en sectorvertegenwoordigers troffen elkaar om te discussiëren over de toestand van het aalbeheer in Europa. Er waren presentaties van aalbioloog dr. WillemDekker, Tesaa van der Hammen van Wageningen Marine Research, Tim de Vriese van milieuadviesbureau ATKB, Florian Steijn  van de Sustainable Eel Group.

In de afsluitende paneldiscussie, onder leiding van Ravon’s Rob van Westrienen, schoven ook Andrew Kerr van de Sustainable Eel Group en Martijn Schipbouwer van Ravon aan. De discussie ging over twee belangrijke thema’s: de migratiebarrières voor aal en de illegale handel in glasaal.

Migratiebarrières

De afgelopen jaren is er veel gebeurd om de aalmortaliteit door visserij terug te dringen. Op het gebied van migratiebarrières is veel te weinig gebeurd, hier moet nu de focus op liggen. De aanwezigen zijn het erover eens dat we gezamenlijk de overheid en waterbeheerders moeten aanspreken met een brief, voor het verbeteren van de bereikbaarheid van aalhabitat.

Illegale handel in glasaal

Ondanks de inspanningen van de opsporingsautoriteiten, die met input van de Sustainable Eel Group plaatsvinden, is de handel in illegale glasaal substantieel. Volledige transparantie in de gehele keten van handel, visserij, aquacultuur en verwerking, zou een goede bijdrage kunnen leveren om de illegale handel te stoppen.