Stakeholder bijeenkomst 2: Eel restocking

Op 21 mei 2019 vond de tweede themabijeenkomst plaats Thema van de bijeenkomst was: Eel restocking and translocation: effects on the European eel population. Met Nederlandse en buitenlandse experts werd van gedachten gewisseld over de herbevolkingsprogramma’s met glas- en pootaal, zoals deze in heel Europa in het kader van aalherstel worden uitgevoerd.

Er waren presentaties over wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Marine Research, het Duitse instituut voor binnenvisserij en de Zweedse universiteit van Agrowetenschappen. DUPAN verzorgde een lezing over de betrokkenheid van de aquacultuursector in de herbevolkingsprogramma’s en over het onderzoek “Balansberekeningen”. De bijeenkomst werd gekenmerkt door goede, inhoudelijke discussies. Hoewel er veel aanwijzingen zijn dat restocking bijdraagt aan het beheer van de palingstand, ontbreken er nog veel harde cijfers of wetenschappelijke bewijzen. De conclusie is dat er nog veel onderzoek moet worden gedaan. Samenwerking tussen alle belanghebbenden daarbij is van groot belang.